Madrid   Barcelona

Flytte til Spania

Når du skal flytte til Spania er det en del ting som må avklares før du setter i gang. For de fleste starter denne prosessen med en drøm om å flytte til Spania, og for en del ender det dessverre også som en drøm. Mange tør ikke å forlate venner og familie i Norge, andre leter etter jobb i Spania men finner ingenting som passer.

Har du en jobb som kan gjøres hjemmefra, kan du jo først spørre arbeidsgiveren din om det er i orden at du jobber fra Spania i nærmeste fremtid. Hvis ikke det lar seg gjøre, så må du enten snakke bra spansk for å finne deg en jobb, eller så må du søke jobb blant de skandinaviske bedriftene som finnes i Spania.

Klikk her for å finne ledige stillinger i Spania

Valg av bosted

Flytte til Spania
Når jobben og den økonomiske situasjonen er avklart og du har bestemt deg for hvor lenge du skal bo i Spania så er det på tide å finne seg et sted å bo. De områdene der det bor flest nordmenn er Gran Canaria, Costa del Sol og Valencia/Alicante. I disse områdene finnes det også norske skoler. Hvis du vil ha kontakt med andre nordmenn mens du bor i Spania så er det naturlig å velge disse områdene. Ellers finnes det mange fine byer i Spania der du slipper å møte andre nordmenn.

Klikk her for boliger til salgs i Spania...

Costaliving er et norsk firma som bistår med alt det praktiske og papirarbeidet for nordmenn som vil flytte til Spania. I samarbeid med norsk advokat hjelper de deg med det juridiske som trengs for å bo i Spania. Dersom du vil bo på Costa del Sol så har de både boliger til leie og boliger til salgs.
For mer info se deres webside: costaliving.eu

Trygg flytting til Spania

Dersom du har et helt flyttelass som skal sendes til Spania så må du fremlegge kopi av skjøte eller leiekontrakt der det fremgår at du skal bo i Spania i mer enn to år. Da unngår du å betale toll og moms for flyttelasset ditt. Det finnes flere seriøse flyttebyråer som tar seg av all jobben med både pakking, flytting fra dør-til-dør, tolldeklarasjon og eventuelt lagring på destinasjonsstedet.

Fru Flytt er et norsk flyttebyrå som tar seg av all jobben med både planlegging, pakking, flytting fra dør-til-dør, tolldeklarasjon og til og med eventuell lagring på destinasjonsstedet. De kjører opptil 2 ganger i måneden mellom Norge og Spania. Se www.fruflytt.com for mer informasjon.Før du flytter til Spania

Før du flytter til Spania må du forsikre deg om at passet ditt er gyldig i minst 6 måneder. I tillegg må du bestille "Europeisk Helsetrygdkort" fra http://www.nav.no. Dette er et blått kort som gir deg rett til å bruke helsetjenester gratis i hele EU. Dette kortet gir deg imidlertid kun tilgang på legevakt og akuttjenester i Spania. Dersom du har behov for å få en fastlege i Spania, så må du søke om et "Seguridad Social" nummer. Det finnes mange såkalte "gestores" som jobber med å hjelpe utlendinger som ikke snakker spansk med å søke om Seguridad Social, NIE-nummer eller Residencia.

Hvis du skal bo mindre enn 6 måneder i Spania så behøver du ikke melde flytting fra Norge. Skal du bo her lengre enn det, så er det lurt å vente med å melde flytting til du har prøvd å bo i spania i noen måneder. Hvis du etter 4 måneder er sikker på at du kommer til å fortsette å bo her, så kontakter du folkeregisteret i Norge og melder flytting til Spania.

Når du har fått deg en bostedsadresse så kontakter du "Policia Nacional" i den byen du er bosatt og søker om NIE-nummer eller Residencia. Skal du bo i Spania i mindre enn 6 måneder søker du NIE-nummer, skal du bo her lengre søker du om Residencia. Begge søknadene gir deg et dokument med et ID-nummer som gjør hverdagen din mye lettere som nordmann bosatt i Spania. Skal du jobbe i en spansk bedrift eller i en skandinavisk bedrift lokalisert i Spania, så er det obligatorisk å ha NIE-nummer eller Residencia. Snakker du ikke spansk, så må du enten få noen til å hjelpe deg med denne søknadsprosessen, eller så går du til en "Gestor" og betaler de for å gjøre jobben (Anbefales!!). Les mer om norske tjenester i Spania...

Du bør også skrive seg inn i kommunen der du er bosatt. Denne prosessen kalles for Empadronamiento og gir også fordeler både for deg som innbygger, samt at kommunen får tilskudd fra staten som skal dekke de utgiftene de har ved at du bruker kommunens fasiliteter som veier, vann, strender, bibliotek, parker etc.

Lykke til med å flytte til Spania.

 

Soloppgang i Fuengirola
Soloppgang i Fuengirola

Benalmadena Castillo Bil Bil
Castillo Bil Bil

Girl on beach

Costa Blanca

Oktober i Fuengirola

Torrevieja

Fra Feria de Pueblos

Den Norske Skolen Malaga

Anything's possible if you've got enough nerve - J. K. Rowling
Linker Bolig Tjenester Nettstedkart Annonsere Kontakt oss

Copyright 2008 - 2020 Megafon